söndag 13 december 2015

Tyynelä tomtegård i Larsmo


   Luciadagen är en fin och ljus högtid som firas i dag. Eftersom jag redan haft underbart besök av två små lucior och en ännu mindre stjärngosse så är mitt luciabehov stillat. Denna dag får nu således fortsätta här på bloggen med några bilder från Eija Porkolas fantastiska tomtegård.

   Vi överraskades helt över vår förväntan av vad Eija Porkola har byggt upp  med antikviteter och tomtar i flera gamla hus där i Vesterby Larsmo. Lyckas man inte få till någon julkänsla, ja då skall man verkligen göra sig ett besök där.

                             Hon gör själv sina fina och glada tomtar som finns i fyra storlekar.

   
           Alla dessa tomtar och fler därtill fanns i denna gamla röda stuga. Kan nu inte visa alla bilder jag tagit men tomtarna sitter på skåp, i sängar, framför spisen , ja lite överallt och  är helt perfekta i den miljö de befinner sig i.

    I samma hus finns även två kammare med en samling av gamla dockor och t.o.m. gammalt dockskåp. Ja så gammalt dockskåp att det verkade vara rätt länge före min egen barndom. Annan kammare med fina möbler.


  I ett uthus med loft fanns inredd en liten butik i gammal stil med tomte som försäljare. Dessutom i samma uthus fanns inredd bageri med tomte som bagare, ja det fanns ingen begränsning på fantasin någonstans.

    I den andra gamla röda stugan kunde man betala inträdet och köpa sig kaffe. En enorm njutning att dricka kaffe i godan ro i sådan miljö.
    På bordet stod detta konstverk som var bakat. Dessutom ljusstaken iklädd havre inför julen.
    I samma stuga kunde man köpa sig en tomte om man så önskade. Här är Eija Porkola som försäljare. Hon har även skrivit en bok om tomtar som finns på både svenska och finska.
    Måste bara bekänna att jag är ingen riktig vän av vare sig antikviteter eller särskilt mycket historia men detta var något utöver det vanlkiga eftersom hon verkade ha byggt upp allt detta som om tomtarna bodde där.
     Vad vi allra sist missade var tre gamla bodar som var lite längre bort men dem såg vi först när vi åkte därifrån. Kanske blir det återbesök nästa år, just nu känns det så i alla fall.
   
     Är det någon som är intresserad av fler bilder så gå in här och klicka sen på kort så får ni se hennes egna fina bilder. Dessutom har hon mer info där. En härlig och julig dag blev detta för mig så jag säger tack till Eija Porkola som gjort allt detta.

                 Ha fortsatt skön söndag ni där ute. Vi ses.
5 kommentarer:

Janne i Fagerlia sa...

Så koselige nisser!

Vform sa...

OJOJ, vilket ställe!! Borde ta ett besök dit också nån gång!

Rantamor sa...

Hit borde då Rantamor åka så mycket tomtar.
Får nog ta mig i kragen har ju hört om detta ställe,
visst är det öppet sommartid också ??

Ha en fortsatt trevlig advent, nu är dina tomtar framplockade.
Tjingelingen från Rantamor.

Fingerbølla sa...

Mysigt...eller koselig som eg sier. Flotte nisser.

Isa sa...

Hej, jag har också besökt stället och man blir verkligen imponerad. Synd att du missade bodarna...