söndag 11 september 2016

Övervintra blommor inomhus

    Tjurig bägarranka full med blom ger sommarkänsla. Varför jag skriver tjurig är att den endast haft ett och annat blom under sommaren men nu spritter det bara fram fler och fler blom och knoppar. Bra så men lite harmt att hösten snart tar sitt.
  Tack syster äldre för denna. Njuter av den i fulla drag men jag törs faktiskt inte ha den ute på natten mera i fall om frosten ger sig till känna, det var ju nära ögat en natt då den stod ute.
   Undrar om någon övervintrar sina bägarrankor och var och hur gör man? Fuxior och pelargoner brukar jag ha i källaren men det tror jag inte denna klarar. Tänker i alla fall försöka men då möjligen inomhus.

   Vackra bougainvillean inköpte jag på rea för ett par veckor sen och den blommar fortfarande vackert. Får ju även lite södernkänsla när jag tittar på den. Att  klara denna över vintern tror jag knappt ett dugg på men testas skall det.
    Måste passa på att berätta om en "tant" i Vörå som hade en bougainvillea år efter år och varje sommar stod hon full med blom så full att det knappt syntes några blad. Hon berättade att under blomningstiden vattnade hon den varje dag. Vad hon var led på var att den skräpade så. Hela tiden skulle det sopas upp utblommade blom och det kan jag förstå för det var massor med blom. Ni vet ju hur de ser ut i södern men ack hur kunde hennes blomma blomma så i vår kalla Norden.Tanten bodde i en gammal stuga men hade visst värmebatteri. Blomman stod på en blompall en liten bit in i rummet framför ett fönster. Från den erfarenheten tänker jag testa mina blommor men vi får se nästa vår hur detta gått men ännu njuter jag av dem en tid till.

   Dimmigt och grått även i dag men nu kommer det att bli en promenad  så hej svejs till er alla. Vi ses om någon dag.

5 kommentarer:

Janne i Fagerlia sa...

Det er litt vemodig at vi nå på starte forberedelsene til den kalde årstid. Håper blomstene dine kan stå ute ennå noen uker.

Pettas sa...

Bougainvillean har jag erfarenhet av att övervintra och det går bra bara den får stå svalt och ljust och får lite vatten nu och då. Den tappar alla blad men de kommer på nytt när vårljuset kommer. Så gjorde i alla fall min. Och det är viktigt med vattnandet när den blommar.
Jag har också läst att pelargoner inte alls behöver stå mörkt så jag har testat både ock. Risken är att de blommar mitt i vintern. I vinter tänker jag låta min pelargoner stå ljust men svalt, märkte att det fungerade riktigt bra. Jag har ingen källare som är köldtålig så jag har burit upp allting på vinden och jag har ledsnat. Det är tungt och det är många blommor så nu får latmasken ta över. Googla på bägarrankan, kanske du får veta någonting den vägen.

Karin

Pettas sa...

Hej igen!
Jag googlade själv och du kan övervintra den på en ljus och sval plats efter att den har beskurits på hösten.
Karin

Hantverkarglädje sa...

Tack Pettas för all info.Låter vettigt, ljust och svalt. Problemet är det där svala när jag bara har lagom värme till oss själva inomhus. Pelargoner tror jag nästan trivs bättre ljust och svalt än i källare men jag har ingen riktigt bra förvaring därför blir det källare för dem.

nattugglan sa...

hej.. så är det med min bägarranka å.. nu har den knoppar som ännu inte slagit ut, jag fick den tills jag fyllde i juli..o sen slutade den att blomma o nu har den knoppar igen men jag har nog min ute ,,mitt i ett blomland så den är ju lite skyddad..det är ju +14 ännu ikväll så inte i natt tror jag på nån frost. Bägarrankan vet jag kan övervintra i ett lite svalare garage..där hade min en väninna den o den kom opp varje år o blev större o större..ca 1½ m hög, men sen va den o dog...men om hon vattnade den vet jag inte, men säkert en skvätt nu som då.Lycka till. Mina pellisar har jag i ett fönster här inne..i min källare gick det inte.men däremot underblomman den klarade sej i källaren som är alldeles för varm.