söndag 15 september 2024

Snart tiden för vantar

           Drog igång min vantstickning för ett par veckor sen. Den lilla mysiga marknaden nalkades vid Jeriko bageriet.

          En stjärna i hatten för bageriägarna som själva gör denna lilla marknad varje höst och vi får hänga med. Förutom försäljning av olika skörderpodukter, bakverk o hantverk  fanns traktorer, höns och annat att titta på. Kaffe o bageriets goda bullar fanns att åtnjuta såsom vofflor med sylt o grädde. Mums. Ja även lek med program för barnen så det är en riktigt trevlig familjemarknad för stora och små. 

  
                           Trevligt med alla besökare som inte alls verkade  ha bråttom den dagen.


      Lite annat här.  Här om dagen tog jag en omväg via Aspegrens trädgård, lite väl sent men intressant ändå. Jag var helt ensam för ovanlighetens skull. Så vackert med blicken över ingången med alla äppelträd och tagetesen som stod för det mesta här.
               Visst syntes där att det är höst men ännu en del som drog min blick till sig.

                                          En rolig växt här som jag inte alls vet vad det är.

                      Krassen lika vacker som vanligt men inte lyckats ta sig upp till hjulet

       Så jättevackra dahlior som stod i full blom. Tänk att vi ännu inte haft någon frostnatt men visst det kommer nog.
       Brukar varje år ta mig en titt både i skolparken och Aspegrens men det var just och just jag hann dit i år. 
       Så vackert i dag och jag längtar till skogen. Får se om det blir en skogsvandring eller inte, älgflugorna som jag skyggar för är ju i farten nu. Ha det bra alla, vi ses.


torsdag 5 september 2024

Vår trädgård just nu

     Med nyklippta bollar, buskar och träd kan jag visa några foton från vår trädgård. Allt har ju växt så det knakat och sent om sider fick jag ansat allt inför hösten. Bara höstgödseln som skall tillföras ännu men säkert hittar jag annat att greja med också.

     Den här lilla rabatten måste ansas rätt mycket för att rymmas där den är. Jag gillar tuijabollarna och Pärlhagtorns trädet men allt blir stort om jag inte agar det regelt,
    Klätterhortensian trivs inte till hundra där den är och dessutom tog regelt med stryk av den senaste vintern så den har skött sig själv hela sommaren. Tog i våras bort det döda och det som är kvar tog fart från sista biten av stammen så inte helt död i alla fall.
       Syrenen och dagliljorna sköter mest sig själv här men aronia har jag även klippt regelt annars ser vi ingenstans och jag vill ha lite öppna landskap mellan alla buskar.
     Gärdesgården med min lada gillar jag mycket men påminner förstås om barndomens höbärgning och tramp i ladan. Snöbollsbuskarna här får också sig ett stort klipp klipp för att inte bli så höga.
    Här är lilla bollsyrenen och  aronian så aga, aga det tycks vara min grej, ibland brukar det klippas väl mycket men vanligen tar de igen sig. Bara ett körsbärsträd har jag fått livet av med mitt ansande.

     Hänghagtornen är gammal som gatan men lever ännu. Sköter sig själv för det mesta, endast lite klipp här. Tacksam växt tycker jag.
    Rhododendron inte lika tacksam, trivs inte det bästa men de flesta strök med denna vinter. Nu har några kommit sig upp lite igen och den största köpte jag på rea vid Blomqvists. Jag tänker, de får bli till vad de vill men jag måste testa, de är ju så fina.

Dessa tuijor och 3 rosbuskar har mest skött sig själva. Får en liten dos gödsel på våren och ser rätt välmående ut. Förr i tiden var det mycket perenner hos oss men har försökt få till det enkla för att orka med så länge som möjligt. Buskar och träd i olika variationer är ju också så vackra men nog krävs det att de ansas väl för att inte bli vildvuxna i mindre trädgårdar.
I landet är alla bär, plommon o körsbär plockade. Äpplena de lyste med sin frånvaro trots att jag sett fulla träd vid andra hus. Ända grenen på detta träd hade några stycken, det andra hade några fler.  Ifall ni undrar varför vi har plasten här så är det för att kväva ogräs till nästa år. Hoppas på bättring med ogräs för jag tänkte nästan ge upp denna sommar, Lite grönsaker o massor med ogräs. En härlig tid just nu när allt är så lummigt innan alla växter går i vila. Dessutom denna sköna värme, vad kan vara bättre.
Fredag i morgon och jag har i tankarna att sitta på någon strand med metspö i hand. Jag hoppas på det men vi får se vad det blir. Trevlig helg till er alla, vi ses.


söndag 1 september 2024

Veneziaden 2024

       Slut på denna sommar kunde man säga när vi firade veneziaden i går kväll men nog hoppas då jag på fortsatt värme ännu. Vi var bjuden till detta ställe och jag velade rätt länge eftersom väderleksrapporten sade att det skulle bli blåst och regn. Jo visst blev det både blåst och regn men det beror ju också på hur mycket när man skall ut med båten.

     Denna gång dög nog inte vår lilla pärla för denna färd men vi fick skjuts med större båt. Efter allt mitt velande med vindar o vågor på havet så tänkte jag till sist att vågar de sig ut hela familjen så varför fegar jag. Det blev ju inte alls så häftigt och farligt som jag tänkt mig. Fattar nu att det även beror på varifrån vinden kommer just där vi skulle åka. Kvällen blev ju alldeles bra med god mat, mete, raketer, glada barn och regn o rusk. Raketerna kom sig upp i luften trots allt regn.

     Dagens hemfärd blev ju helt njutbar med sol, moln och lite vågor. Efter att vi kommit i land åkte vi direkt för att se om lilla pärlan och det var ju tur. Pumpen hade förstås använt hela batteriet så nu fick mannen lägga all energi på att ösa den tom. 

     Hemkommen har jag nu suttit ute på trappan i solskenet med kaffe och stickning. Ni vet ju att på hösten är det ju många marknader och nu när syster yngre även är intresserad drar det lite för mig igen. Alltid roligt men också ganska jobbigt både före och efter. Vi har anmält oss till två marknader så här ser ni vad jag har på gång just nu. Skall parkera mig framför TV:n nu för där passar ju även stickningen med. 
      Hoppas ni alla haft det varmt och mysigt inomhus när vädret bjöd på så mycket regn o rusk denna helg. Allt gott till er, vises igen en annan dag.