torsdag 13 december 2012

Baka, baka, bulla

      Äntligen blev det bakdag här i dag och då blev det lussekatter, julkransar och lite småbröd. Inför julen är den ända gången på året som jag bakar småbröd men däremot brukar jag få tillagat bullar någon gång ibland. Det är ju inte så många som behöver kaffedopp här nuförtiden. Annat var det för ett helt antal år sen när sönerna kom från skolan då var det väldigt tacksamt att baka bullar.
    Lussekatter i all ära men hela mitt liv har jag bakat med samma deg allt vetebröd, det som min mor en gång lärde mig och det var att mjölmängden var att känna efter  tills degen var lagom fast.
     En ogräddad julkrans men det jag vill visa är att eftersom pärlsockret som var slut så fick det bli nonpareller  o mandel ovanpå. Man tager således vad man haver.  Inuti är lite mandelmassa så den är väldigt god. Man kan ju variera det gamla vanliga receptet med lite av varje för att få variation.
    Nu blev detta inlägg lite bakvänt när jag började med färdiga bullar och slutar med en mjölburk. Ja så här gick det helt plötsligt när mjölburken ramlade mig ur handen. Jag hoppas verkligen att ni inte hörde vad jag sa för det var nog inte det vackraste ord men jag hade ju inga små öron i närheten. Det allra mesta fick dammsugaren sluka och bortstädningen var ju det retfullaste när jag hade lite bråttom innan små luciorna skulle komma.
    Nu har vi en liten lucia här som ville sova över natten men verkar nog hellre vilja vaka.
        Ha det gott alla ni ute i bloggvärlden, vi ses.

8 kommentarer:

Bea sa...

Mums...det ser gott ut!
Hmmm... jag har inte bakat ngt ännu, men hinner väl men lite grann ännu.
Hoppsan... inte roligt att tappa mjölpåsen!!
Ha en fin dag /bea

Anonym sa...

Vad Tore skall bli glad! Du har bakat fina bullar. Mina blev inte så extra iår fast jag lärt mig ett nytt knep! Blötlägg russin före de sätts på bullarna då faller de inte bort under gräddningen! Lycka till med jul förberedelserna! Hälsar Gun-Lis S.

Anonym sa...

Ser gott och mumsigt ut!
Men fontaneller?! Inget jag skulle vilja stoppa i min mun!

Hantverkarglädje sa...

Ha ha ha, jo jag ser att jag skrivit fontaneller men meningen är att det är nonpareller. Så det så.

Anonym sa...

bear grylls messer
Also see my website - bear grylls messer

Anonym sa...

:) Ja, det var väl det jag tänkte att du menade...

Mon jardin en ik sa...

Vad gott det ser ut. Väldig fin krans.
Jag bakar inte för det är ingen som ät det. På julafton blir det ett särskilt julbröd precis som min papa alltid bakade den dagen.Här i Holland blir julen inte alls samma sak som i Sverige.
Ha en fin söndag.
Anje

Anonym sa...

Fina bullar:)Jag minns också hur glada barnen var då de kom hem från skolan och fick färska bullar:)Men allt har sin tid, nu får vi glädjas åt att baka med barnbarnen, jag hade en bakdag med lilla fröken, vi gjorde pepparkakor och jultårtor och hon var så duktig. När vi hade färdigt sa hon att vi ska laga julplättar å:)