söndag 16 juni 2019

Återigen trädgården

     Just nu kan man bara inte se sig mätt på alla vackra blommor i trädgården. Kanske har jag minnesförlust eller så har jag bara inte observerat att så många av våra växter blommar just på samma tidpunkt. Kanske är detta olika från sommar till sommar och detta väljer jag att tro på.

     Den som gillar sol och värme kan njuta nu annars vet jag faktiskt inte när man skall njuta i vårt nordiska klimat. I alla fall så verkar naturen att gilla läget som är. Senare i sommar kommer det att endast vara krukväxter och en och annan perenn som bjuder på sin blomning

     Fem st pioner är jag ägare till och just nu blommar tre. Tack och lov att jag har två till som kommer senare för jag valde inte pioner enligt namnen utan mest för att få olika färger, alla är ju ändå lika vackra.
     Snöbollsbuskarna som nästan omringar staketet bjuder på vacker blomning men svart ohyra verkar föröka sig snabbt i buskarnas nya blad. Tack och lov att de ändå hinner bjuda på det bästa för jag har då fått erfara att det finns år när inte knoppar orkar slå ut i blomning på grund av de svarta kräken.


    Den underbara syrenen med dubbla vita blom är ännu vacker men har snart gjort sitt för denna sommar. Ett tips som Fredrik Sandström i Trädgårdssällskapet delade med sig av är att när syrenerna blommat klart på sommaren så kan man gärna klippa bort det gamla blommet för att få ökad blommning nästa år. Detta har jag nu följt i två år och den blommar faktiskt rikligt.

     Strandtriften är ju en vacker liten blomma som jag tidigare visat här och även den är just nu i full blom.
     Klätterhortensian är verkligen min favorit som klätterväxt. Det är den stadiga stammen och det vackra bladverket jag gillar mest. Endast två blom i år men det gör mig inget.

                Terassen just nu där jag njuter de lata stunderna men även mat och kaffepaus.

      Den första dahlian av två som blev inköpt och planterad i kruka i vår. Gillade den inte när den verkade bli rätt hög men tro inget annat än att jag smälte när den slog ut i blom.

      Hade för något år sen tänkt mig vitblommiga växter i rabatten eftersom vårt hus är röd. Här är således den vita aklejan och en iris som blev inköpt som vit men ni ser den går i gult. Gillar den inte riktigt men låter den stå eftersom rabatten nu ändå har flera färger. Blir då inte alltid som man tänkt  men kanske bra ändå.

                              Här hortensian i kruka och sen pion och och allium i rabatten.
Som ni ser, lätt att visa bilder och skriva om trädgård men får bromsa mig för att ni skall orka läsa.

     I dag har vi haft lilleman och lille lilleman här några timmar. Vi ville åka med dem till Maxi fun (lekland) som vi tänkt på så länge. Eftersom Ettan o tvåan var med sin pappa till Markus o Martinus konsert så passade det så bra att även gossarna fick förgylla tiden en stund. När allt hoppande där var klart så åkte vi hem till oss och inte behövs mycket för att de  har sysselsättning vissa gånger. Båda  två  tvättade den lilla cykeln så vad som behövdes var en skvätt vatten och två trasor. Bra så, tror de var rätt trötta när de åkte hem.

     Vädret är ju så vackert nu så det borde bli skärgårdsliv men vi får se om morgondagen bjuder på det eller något annat. Ha det gott alla ni som kikar in. Vi ses.

3 kommentarer:

Vform sa...

Oj så många vackra blommor du har! OCH så vackert på terrassen!
Jag har tyvärr inga gröna fingrar, dem har gubben fått!
Javisst ibland sätter man i femmans växel, det behövs om man ska ha nåt att sätta på bordet! Kommer i år till Bennäsmarknaden också, och såklart till Jakobstad!
Då ses vi ...
Ha de gott!

Bibbis blandning sa...

Oh så vackert du har hos dig jag förstår att du njuter av varenda dag.
Vi har en fin årstid nu och får passa på att vara ute.
Ha det så bra som du bara kan på din plats på jorden.

Evas Pyssel sa...

Vilken praktfull blomning du har i din trädgård. Jag kan hålla med.Här är det likadant. Och det är ju så fantastiskt. Däremot är det lite ledsamt att varken äppleträden eller päronträden och inte ens körsbärsträden ser ut att ge oss någon skörd i år. Kan det vara torkan ifjol som har ställt till det ??
Ha det finfint önskar dig Eva