onsdag 24 juli 2019

En tripp till Lauhanvuori nationalpark


          Lauhanvuori nationalpark har legat oss i tankarna en tid och senaste vecka gjorde vi en husvagnstripp med syster yngre o man. Det går att parkera på fler olika ställen så vi stannade till allra först för att klättra upp i utsiktstornet. Senare förflyttade vi oss till parkeringen nära den lilla sjön Spitaalijärvi. Vi skulle övernatta en natt men det blev två då syster yngre och jag inte kunde slita oss från vildmarkskänslan och de sköna doppen i sjön. Det sägs att man håller sig frisk om man doppar sig i den sjön ha,ha.
     När vi såg Lauhanvuori från utsiktstornet  såg det bara ut som skog, skog och åter skog och på vår vandring fick vi minsann bekräftat massor med vacker och varierande skog.

        Alla små insjöar har sin tjusning och denna kväll visade säkert Spitaalijärvi sig från den allra bästa sidan. Mossig mark runtom, spegelbankt vatten denna kväll och fågel som kom simmande till oss och inte att förglömma abborrar som simmade runt våra fötter, det bjöd på den finaste känslan man kan tänka sig.

      Här testar syster yngre vattentemperaturen med fötterna, senare njöt vi alla av dopp i Spiitaalijärvi morgon o kväll.

     När vi kom igång nästa dag bestämde vi oss till att vandra de 4,2 km som ledde till Kivijata.
                                                      Mycket bra och lett vandringsled.

                                                    Ljungen blommade rikligt överallt.




                 Stigen gick även genom tät och gammal skog om än myrar o gles skog övertog det mesta.
     Många torkade gråa furor ståtade här och var till min beundran.

       Vissa avsnitt ledde längs  med bäcken och här mitt i bäcken porlade en källa. Bara sand i botten där vattnet bubblade upp.



      Kivijata ett stort område med massor av sten som en gång i tiden förflyttats med isen. Mitt historieintresse är minimalt därav kommer inga årtal och liknande här.
      Efter att vi återigen vandrat 4,2 km tillbaka till parkeringen blev det dopp i sjön och kvällsmat ute i det fria. Tro det eller ej, vi satt ute mitt i skogen till sent på kvällarna och ingen mygg, nästan för fantastiskt för att vara sant men så var det. Vi kunde således inte slita oss därifrån så först nästa dag fortsatte vi till Kauhajoki, närmare bestämt garnbutiken Tapion kauppa. Det är ju ett paradis för garnnördar och tro inte att vi kom tomhänta därifrån.
       Senare blev det även ett par loppisar i Kauhajoki men dem rekommenderar jag inte, åtminstone inte just nu när det är högsommar.
                                 På väg dit körde vi förbi ett linfält som var så vackert just då.
   
         Väl hemma igen började dimman lägga sig så det var att rusa ut med kameran i hand för att också föreviga det vackra hemmavid.

    Kan nämna att vår tripp började med dans till Lasse Stefans i Åminne och gick även videre till Kristinestad där campingen var helt tilltalande. Efter det fortsatte vi således till Lauhanvuori.

    Nu pågår Jakobs dagar i Jakobstad och jag är vid Hantverkarboden på fredagen och på Gammaldags torget på lördag nr 60 så kom gärna och säg hej. Alltid trevligt att träffa folk så det gillar jag.
           Hej svejs till er alla, vi ses.

Inga kommentarer: