onsdag 5 september 2012

Bär, svamp o annat

     Yes, nu är allt saftandet klart. Det är inte bara en eller två major, det är faktiskt många fler som jag kokat så visst är det skönt när det är klart för hösten trots att jag gillar att ta till vara det mesta från naturen.
    Eftersom vi har ett ca 40-tal bärbuskar så brukar det bli att jag delar lika delar röd-vita-svarta vinbär i en maja och sen späder jag på med lite jordgubb, hallon eller blåbär som gör smaken mildare.
    Varje höst känns det lika gott att få börja med allt tillvaratagandet men visst tar det på orken innan det är klart.

    I går tog jag mig en promenad i skogen för att se om jag kunde se en endaste skymt av någon kantarell men sådan amatör jag är inom svampområdet så  fick jag föståss gå hem utan (det hade jag också väntat) men det är ju en fröjd bara att få ströva runt och se allt annat vackert som finns där.
            T.ex. denna döende svamp med alla krusiduller som nästan gör att den liknar en blomma.
                            Och denna som var knallröd, en liten aning mot vinröd i verkligheten.
                                   Och så denna med sin stora hatt, den var faktiskt riktigt stor.
       Lavan finns ju gott om den här årstiden och det blev en hel del foton men jag kan nog inte tjata ut er med alla bilder så jag bjuder på dessa två som jag själv fröjdas över mest på mina utflykter.

   Ni vet ju redan att jag faschineras av gamla trädrötter och stubbar så att jag skulle gå förbi denna utan foto, nej det gick nog bara inte. Lägg nu märke till all dess mönster. Kanske har något hackspett letat mat i den men vad hade hänt med den om jag hunnit före? Ja då hade jag med all säkerhet släpat hem den.

     Ligger lågt just nu inom hantverkandet för tiden räcker inte riktigt till men snart kommer åtminstone några bilder från månadens hantverkare vid Hantverkarboden. Ha det gott till dess, vi ses.

   

4 kommentarer:

Lyckoslanten sa...

Men så många bärbuskar! Jag beundrar dig som tar tillvara från naturen. Så värdefullt att ha i vinter! :o)

Rantamor sa...

Jasså du saftar alla dina bär, jag gjorde det också när barnen var små, men numera fryser jag in bärena och vi äter dom till frukost...gott till fil och nyttigt också.
Snart är det bara tranbären kvar att plocka.
Ja och så trattkantareller och fårticka.
Soppen du hittade i skogen den hade du kunnat ta till vara. Och du ge inte upp du kommer att hitta kantareller.
Vi plockade lite gula och lite trattisar idag + en hink med finfina blåbär, finns hur mycket stora underbara blåbär här som helst.

Tjingelingen, jösses va mycket bärbuskar du har.

Nette Cecilia sa...

Det var många buskar det .Tjusiga bilder på svampen ,vi fick ett ämbare med kantareller av min mans jobbarkompis ikväll .kram Nette

Käranån sa...

Oj, såå många buskar!! Mycket jobb att ta tillvara all bär men på vintern ångrar man det inte när man får dricka riktig saft. Vackra bilder från din skogspromenad!