fredag 31 augusti 2012

Svampkurs


    I gårkväll befann jag mig med ena sonhustrun på svampkurs vid Hepovattnet i Esse och Tora Barkar som är en hejare på svampar höll i trådarna denna kväll. Förresten, tror inte jag befunnit mig i Hepovattnet tidigare men jag  kan bara säga att där fanns både blåbär o svampar.

     Först förevisade Tora ett antal svampar och sen fick vi gå ut i skogen och plocka vad vi hittade och hon identifierade dem. Nu fann ju inte jag några härliga rariteter så det här som jag visar här var inte plockade direkt av någon nybörjare.  Själv vet jag faktikst inget mer än att kantareller skall vara en delikatess.   Några av den sorten ser ni även här på ovanbilden.
 Det blev så många sorter som det pratades om att jag som nybörjare blev alldeles virrig i huvudet .
    Endast tre sorter skulle jag våga plocka och faktiskt använda. Det är skäggriskan,
                                                                     trattkantarellen och
                               den ljuvligaste gudlgula kantarellen som säkert alla känner igen.
Eftersom jag inte smakat en kantarell eller ,(jo jag smakade för 30-40 år sen och antagligen stekte inte bort allt vatten eftersom den blev som en fläskbit inte gott)så fick jag de några kantarellerna som Tora förevisade. När jag kom hem blev de till en liten kantarellsmörgås som gubben och jag delade. Jättegott men döm om min förvåning när även gubben tyckte det smakade utmärkt.
   
     Jag har nu redan anlitat grannen som strövar i skogen titt som tätt att hålla upp ögonen och vara lite detektiv åt mig  efter något kantarellställe. Vågar nog inte riktigt hoppas men ändå hoppas jag.
     Så fort vinbärsbuskarna blir tömda så tänker jag ge mig ut i skogen på svampjakt, om jag sen vågar använda dem är en annan sak men åtminstone kan jag lära mig  att bättre känna igen olika sorter.
    
     Ha en skön veekend alla mina bloggvänner och även alla besökare. Vi ses igen när andan faller på.   

5 kommentarer:

Rantamor sa...

Ja ut i skogen å leta bara, det är så underbart att ströva runt och hitta dom delikatesserna.
Vi plockar heller inte så många sorter utan håller oss till fem sex olika, och allra mest måste jag säga gillar vi trattkantarellen, den är god till så mycket.
I helgen ska vi nog ut igen...
längtar efter svamp-pizzan med creme freche i botten... mums.

Nej nu bör jag sova...02.23 hmm...

Tjingelingen.

Vform sa...

Alltså, du hinner då med allt ...
Nu på svampkurs! Men det är bra!
Inte känner man alla svampar inte :/
Vi har en god bekant som plockar åt oss, så det
är bara att rensa när de anländer ;O)
Ha det bra!
Ses säkert i förbifarten nå´nstans ;O)

Janne i Fagerlia sa...

Jeg misunner deg virkelig et slikt kurs. Har selv tenkt flere ganger å melde meg på et slikt kurs, men det har dessverre ikke passet med tidspunktet. Er svært glad i sopp, men har ikke kunnskap nok til å få i skolgen og plukke alene.

God helg!

Snäckskalsdalen. sa...

Kul att lära sig om svampar. Jag plockar ju svamp men kan bara pyttelite så det blir kantareller och Karl Johan och ibland trattisar. Det är dom jag kan och gula kantareller går väl inte att förväxla med några andra som dom är ju säkra. Och gott är det. Med lite smör och lite grädde! Om inte annat så är det vansinnigt roligt att leta efter dom.
Agneta kram

Black Iris sa...

Vad roligt med svampkurs.. Jag skulle aldrig våga använda svampar som jag själv eventuellt finner.. men gott är det allt..

Kram Maidi