söndag 15 februari 2015

Babytäcke nr 11

   Nu är även lillkillens lapptäcke klart. Eftersom jag för första gången visste på förhand att detta täcke skulle vara till en liten gosse så gjorde jag det i blått o gult för att för en gång skull få göra några andra färger än blå o rosa.
    De några första babylapptäcken jag gjorde blev av små restbitar som var i olika färger, Väldigt vackert det med men numera föredrar jag att göra dem i två olika färger.
    Ni ser väl att det är mera blå till ena ändan och gul till andra. Jag kom på att placera färgerna mot varann så om det är en pojke kan man ha den blå färgen mot honom och är det en flicka kan man ha den gula färgen mot henne om man så vill.
   

    Är det ovisst om det kommer pojke eller flicka så gör jag vanligen täcket i rosa och blå för att vara säkrare på att mottagaren gillar det.

             

       Först tråcklar man fast tyget på en pappbit och pressar med strykjärn så tyget får en kant. Sen tar man loss pappret.
     Klipper till 20 st 15x15cm tygbitar av naturvit blomullstyg. Syr förhand fast hjärtanet försiktigt och snyggt.

     Sen syr man ihop alla de 20 tygbitarna. Då klipper man till 5cm breda tygremsor av alla färger och syr ihop dem  till ett "tandvarv".Skär sen tvärs över till 5cm breda remsor, då blir varje färg en 5cm stor ruta. Sy fast remsan runt hela ovantyget.

     Klipp till vadd som blir 5cm större åt alla håll än vad ovantyget är. sen klipper man undertyget 17cm större åt alla håll än vad ovantyget är. Vik upp undetyget så det bildar en 5cm bred kant mot ovansidan och sy fast i tandvarvet.

     Allra sist kviltar man för hand runt alla hjärtan då stiger hjärtanet upp lite eftersom vadden finns emellan. Det blir faktiskt i tre omgångar som man syr för hand på dessa hjärtan. En hel del jobb men väldigt roligt också.

    Ja det är faktiskt elva sådana täcken jag gjort de senaste åren. Sammanlagt 10st har jag gett bort och ett har jag gjort på beställning.

    Vändagen firade jag med städning men även rikligt med tulpaner och tårtbit.
Lite ljusare i dag men rätt kallt, jag bara väntar på sol,sol,sol. Hoppas solen når någon av er i dag men här orkar den inte riktigt till.
           Vi ses. Ha det så gott.

6 kommentarer:

Rantamor sa...

Duktiga du och vilket undebart täcke du gjort till lillebroren, oj va hans mamma ska få mycket hjälp med att passa broren å pyssla om han, kan ju riktigt se deras glädje.

Och täcket var ju bra med sina hjärtan nu när ni firade allahjärtedagen.

Tjingelingen från Rantamor, som gillade Marie`s och Sannes låt igår och hur gick det, dom blev visst sist.
Men vem röstar då ???
Inte jag.
Men säkert ungdomar, så inte konstigt att två okända (för mig) killarna gick till andra chansen , en modebloggare och en HotelParadise kändis...
håhåjaja va less jag blir, sa gamkärringen.

Hantverkarglädje sa...

Ja ja rantamor, se allra bäst gillade jag ettan fast jag inte ens minns vad han heter. Var nästan nervös att ha inte skulle komma med. Bra gjorde alla men någon måste vinna. Trevligt att bara få titta på.

Snäckskalsdalen. sa...

Oh, så fint! Att du kan! Jag har alltid funderat på det där, men aldrig vågat mig på det, ska man skära alldeles intill eller på eller alldeles efter markeringen för att det inte ska bli heltokigt på slutet! Men jag ser ju att det där kan du! Så jättefint!
Agneta kram
p.s. din header, så fin den är!

Reyes ♥El telar de mi abuela♥ sa...

Maravilloso.
Saludos desde Tenerife

Isa sa...

Det blev ju riktigt fint!

Anonym sa...

Hej, blev så inspirerad av ditt babytäcke för mitt första barnbarn kommer när som helst!!!
En fråga när du quiltar syr du bara genom övertygade och filt eller även genom undertyget?

Hälsningar
Margareta