fredag 25 augusti 2017

Mång olika bär

    Denna sommar som vi inte gillat särskilt väl har tydligen gjort gott för olika bär. Tro det eller ej men vi flyttade hit för 36 år sen (en evighet) och planterade då rätt omgående äppelträd och körsbärsträd. Tänka sig att det är första året i år som vi får körsbär. Nästan så jag inte tror det själv.
      Det allra första trädet dog och även det andra men sen har gamla arvingar klarat sig och så har jag planterat nya. Vi har nu flera stycken men det är ett som vi fått bär på för första gången ca 4 liter. Jag är överlycklig. Saken är den att jag frågade råd vid Sunds trädgård och de rekommenderade att jag skulle kalka. Vi har nu kalkat lite i tre år och det har tydligen hjälpt. Till råga på allt har fåglarna låtit bli dom vilket jag inte trodde var möjligt här. Nu när vi frestas på något gott då hämtar jag en ask i frysen, mums.


   Dessutom har mannen dille på att plantera olika bärbuskar och här på bilden är det mogna saskaton som vi båda gillar att mumsa på bara så där.

    Vita vinbär har vi rikligt av vilka är perfekt att göra vin av men nu har vi även gröna som är ett strå vassare med smaken.

    En hel del blir till saft tillsammans med röda vinbär, hallon, blåbär eller jordgubb. Eftersom barnbarnen gillar saften är det desto  roligare att göra den.

     I kväll blev det lite hallonplockning med mannen och ena sonhustrun. Trevligt så, hoppas det blir en stund även i morgon. Ha det så gott alla som fortfarande kikar in. Vi ses.


8 kommentarer:

Skaparglädje sa...

Så mycket gott du kan skörda i din trädgård. Härligt, man känner sig så rik.
Kram!

fale artut sa...

Kära nån så mycket goda bär! Fint att ha och glädjas åt!

المثالية للتنظيف sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
المثالية للتنظيف sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
المثالية للتنظيف sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Evas Pyssel sa...

Vilka ovanliga vinbär du har. Spännande med gröna. Konstigt att körsbärsträdet tog så lång tid på sig att få bär. I år har vi inte haft så mycket bär eller frukt heller. I skogen har det funnits blåbär och lingon har jag också sett. Men vi njuter fortfarande av förra årets skördar.
Ha det fint. Kram Eva

Pettas sa...

Vilken rikedom ni har i buskarna! Saskaton har jag faktiskt aldrig tidigare hört talas om. Måste nog googla nu och lära mig mera.
Här finns bara röda och svarta vinbär, vita och gröna saknas och körsbärsträdet fick fara till sin himmel i våras. Det är gott med egna frukter och bär.

Lappeklipp sa...

Fina bär har ni skördat, härligt med eget plockat så vet man vad det är. I år har det varit lite körsbär på vårt träd, men hallon och svarta vinbär har vi i massor och äppelträdet bär så mycket frukt att kvistarna går av. Önskar er en skön helg ♥ ♥ ♥