lördag 19 oktober 2019

Handsydd lapptäcke

     Tänk er ett handsytt lapptäcke med ca 12000 små handsydda sexkantiga lappar. Trodde knappt det var sant men här är beviset.
   Det är så här att förra helgen när jag besökte Umeå så träffade jag en släkting på båten som jag inte träffat på många år. Vi pratade olika handarbeten för jag minns från ungdomstiden vilken handarbetsnörd hon var.
   Hon berättade om hur hon gillar skapandet med lappteknik. Dessutom fick jag veta om detta lapptäcke som hon gjort till sitt barnbarn till deras dubbelsäng.
   Jag fick se bild på det och  bad henne senare att sända bilden till mig om jag fick visa täcket här på min blogg. Det fick jag och denna skapelse är gjord av Agneta Finneman.

    Att först göra små sexkantiga pappersbitar, tråckla fast tyget om bitarna och sen sy för hand ihop alla bitarna i varje kant, ett enormt arbete som kräver kreativitet, energi och massor med tålamod.

    Som ni ser är färgerna och mönstret i modern tappning vilket jag tycker är mycket intressant om man vill hänga med lite i modesvängningarna och inte stanna kvar i det gamla i all sin tid. Dessutom gör det ju sitt till om täckets färger passar in i rummet. Skiftningarna i bottenfärgen gör det så mycket mer levande eller vad man nu skall säga.
    Hon har öppnat upp hörnen för att förminska att det hänger fullt med tyg i alla hörn. Kan tänka mig att det kan fungera bra eftersom jag själv inte riktigt gillat just detta att  tyg i hörnen tar så mycket plats.
   Ett enormt vackert och  fint arbete enligt mig.
 
   Min blogg började med att jag ville inspirera andra med olika hantverk blandat med annat i mitt liv. Under åren har en hel del annat smugit sig med men ibland snubblar jag över något intressant och då visar jag det här. Denna gång fick jag med ett hantverk lite ut över det vanliga så Tack Agneta för att jag fick visa det här. Mitt eget tålamod skulle aldrig räcka till ett sådant handsytt täcke.

   Mitt eget sysslande och pysslande här hemma har de senaste dagarna rört sig om städning av större mått. Nu är jag nära att få njuta av ett rent o städat  hus och en hel del skräp förpassat till Ekorosk.
   I kväll far vi och träffa vänner och då tar jag min just nu intressanta stickning med. Ha det alldeles gott trots det mörka och dimmiga vädret. Vi ses.
6 kommentarer:

Pettas sa...

Det finns nog bara ett ord för det oerhört fina hantverk som din släkting har gjort! Fantastiskt! Otroligt!
tack för att du visar det och fiffigt är att öppna i hörnen.
Ha en fin helg!

Mina fotostunder sa...

Helt otroligt vilket jobb och så vackert det är!
Hälsa Agneta! :)

Anonym sa...

Agnetha är helt fantastisk med handarbeten i lappteknik och dessutom är hon jätteduktig på att brodera. Dina lovikavantar är också vackra.
Hälsningar från syster äldre.

Nette Cecilia sa...

Otroligt jobb och jättevackert !

Vform sa...

Ååååh, såå vackert!
Går knappast att göra på beställning och ta timlön!
Helt otroligt! Så bra att du får visa!

Bibbis blandning sa...

Så helt fantastiskt. Vilket arbete.
Tänk så många otroligt duktiga hantverkare det finns. Tack för att hon och du delade med er av bilder och information om det vackra överkastet.

Rosa gosiga vantar är också härligt att ha nu när det börjar bli kallt om tassarna.