söndag 19 maj 2013

Museikarnevalen och Stinas holma

     Den sköna värmen denna helg satte fart på energiknölarna trots att det även kändes rätt att bara slappa också med 27+ i skuggan.
    Det blev endast en snabbvisit till museikarnevalen i Jakobstad eftersom mitt lilla grönsaksland pockade på och ville få frö i jorden nu genast.

     Innan kvällen kom så var även de sista små lökarna planterade i mina lådor så kanske får jag
 även lite eget godis att grilla även i sommar.
    På småtimmarna var det ju Eurovision som gällde och det var alldeles intressant trots att det nu inte blev så många röster för Krista. Det är nog nästan ett måste att se Eurovision hos oss. Tror jag sätt  nästan alla gånger ända sen TV:n kom till mitt barndomshem. 

   På museikarnevalen fanns både helstekt gris, godisaffär, ponnyridning, auktion på gamla saker och arbetsdemonstrationer.
Här stickas vantar och knypplas underbart fina dukar och dessutom en tjej som fått sig nya skor men har lite problem med sanden som vill in mellan tårna.

   
    För att knyppla till en sådan duk behövs nog tålamod hundra gånger om men jag tror faktiskt att det räcker till här eftersom hon redan är en bra bit på väg. Detta skulle inte gå vägen för mig men att ha en sådan, ja det skulle passa mig perfekt.

     I dag blev jag bjuden på god mat vid Uffes som finns vid Stinasholma i Purmo. Passade perfekt att få sitta ute och äta där och på samma gång njuta av den ljuvliga naturen som till största delen finns bakom restaurangen.

     Mitt i ån som går förbi Uffes så finns en liten holme med stigen runt om. Det forsar här och där och holmen är full av liljekonvaljer och annat. Visserligen är inte liljekonvaljerna utslagna ännu men det är alldeles njutbart att vandra runt på de små broarna och höra forsens brus.
     Holmen är ganska liten men väldigt vacker.
                     Svårt att visa helheten så det blir bilder tagna lite här o där.

       Det finns även grillplats där så man kan själv även ha piknik. Mannen som vänder sig bort, det är han som bjöd mig på mat i dag.
                                            Här är liljekonvaljerna överallt.

            Ser ni, blåbären är färdiga att slå ut. Väldigt tidigt och lite farligt. Det får inte komma någon nattfrost för då går det illa med de hälsosamma och goda bären. Kanske är jag pessimist men det brukar ju faktiskt hända här ibland att frosten slår till.


     Sen finns där även en gammal kvarn som man kan kika in i. Nu har jag själv inte särskilt mycket historieintresse men desto mera av det här med naturen så jag vandrade runt i det gröna och tog foton och mannen tog sig en titt i kvarnen.

     Trots den sköna värmen fortsatte dagen i rastlöshetens tecken så det var bara att köra videre och kika in till släkt o vänner. Nu får vi bara varva ner och ta en ordentlig "tupplur" innan nästa vecka tar sin början. Önskar er alla gott. Vi ses.

 

4 kommentarer:

Steekjes en Stygn sa...

Vilka underbara bilder du visar. Vilket ställe.
Visst är det härligt att få ner fröarna. Det ser riktig fint ut hos dig.
Ha det gott.
Anje

Snäckskalsdalen. sa...

Sköna gröna bilder! Och härliga platser. Jag fastnade även för kvinnan som knypplade, jag som höll på att få härdsmälta när jag gick knyppelkurs och hade 12 pinnar.......jag har slutat knyppla nu.
Agneta kram

Anonym sa...

Sikke fine billeder :)
Du spørger hos mig, hvorfor det hedder "Lille Finland" i "min" skov.Der er ikke så mange søer lige der...selvom Sorø er omkrandset af tre søer( og i middelalderen var en ø)
Folk i Sorø kalder "Runde Mose" for Lille Finland på grund af de mange birketræer..og hele området er lidt atypisk for dansk skov og natur..så måske dette er forklaringen :)
Jeg var i Sverige i denne helg, derfor det lidt sene svar :)

Black Iris sa...

Vilket härligt inlägg med massor av inspiration, fina bilder m.m.

Kram Maidi