torsdag 14 april 2011

Vietnamesisk mat

I måndas var jag bjuden till min vietnamesiska vän på mat. Eftersom jag är helförtjust i den maten så tackar jag gärna ja varje gång. Tidigare var det ju mest husmanskost som gällde men jag tror faktiskt att utlänningarna som kom till vårt land gav oss en inblick i hur god även annan mat kan vara.


Att jag för snart tjugo år sen blev bekant med en vietnamesisk flykting hade inget med vänfamiljer att göra. Jag kan berätta att en finländsk väninna ringde visst och frågade om vi ville bli vänfamilj för hon visste jag var intresserad av andra människor och deras levnadssätt. Vi funderade men eftersom vi hade en hel del på gång just då så avböjde vi.

Under den tiden kom en ung flicka på svenskpraktik till mitt jobb. Hon kunde endast lite svenska och hon mådde jättedåligt. Jag försökte tänka mig in i hennes situation hur svårt det måtte vara att fly till ett land långt bort med annan mat, annan säder o bruk annat språk med helt andra bokstäver, all byråkrati och dessutom inte känna någon. Jag tyckte rent ut sagt synd om henne så jag bjöd hem henne och även besökte henne rätt ofta, efterhand blev vi riktigt nära vänner och är så ännu i dag.

Det kändes bra för mig att vi blev vänner och att jag kunde hjälpa henne en hel del. Hon har verkligen uppskattat den hjälpen hon fick. Tror nästan att vår vänskap blev bäst när det inte stod stödperson på något papper utan det blev något liknande helt av sig själv.

Annars är det jättehärligt väder här i dag och ingen vårflod ännu så vad kan vara bättre just nu. Hej svejs, vi ses.

8 kommentarer:

Nette Cecilia sa...

Trevligt att få lära känna andra länders kultur o mat ,kram,Nette

Ulla-Bella sa...

Det er spennende å få innblikk i andres mattradisjoner:)

Janne i Fagerlia sa...

Flott historie du forteller. Du er nok en omtenksom dame med tanke for dine medmennesker.

Petra B. Keramik+Trädgården sa...

Hej din flitiga, oj vad maten ser lockande ut.
Gillar också "främmande" matlagning.
Nu hoppas vi på trädgårdsväder till helgen,
Varmkram, Petra B.

Anelias hantverk sa...

Ååh så god mat! Så fint med olika kulturer!
Ha en skön helg!

Bea sa...

Vilken fin berättelse du skriver och hon kände sig säkert välkommen och trygg med dig!
Ha en fin helg! /Bea

Black Iris sa...

Ohh så fint det låter. Ni har nog funnit varandra på alla sätt. Det bästa är nog när allt sker på ett naturligt sätt och inte påtvunget på något sätt..
Jag förstår att du uppskattar den Vietnamesiska maten för den påminner väl ganska mycket om den Thailändska som jag också älskar..

Kram Maidi

Lyckoslanten sa...

Så fint att du kunde bli hennes vän under normala förutsättningar. Vi har också vietnamesiska vänner via min syster och det är underbart att se vilket värde de sätter på våra föräldrar till exempel! Ha en skön helg! ♥