söndag 22 maj 2011

Gårdagens händelser i Jakobstad

I går var en hel del folk i farten i Jakobstad eftersom där var det museikarnevalen vid museet, basar vid After Eight och föreningarnas dag på gågatan.
Eftersom jag själv hade fullt upp med kaffebjudningen vid Hantverkarboden så fick jag mig tilldelad endast en liten stund att springa på stan. Det bar då iväg via basaren och där såldes ett och annat medan en stor del drack kaffe eller åt något och njöt av umgänge och det vackra vädret. Efter en snabb titt där fortsatte jag snabbt till karnevalen och fick då tagit några foton. Det verkade vara en härlig atmosfär med arbetsdemonstrationer, spelmansmusik, glada människor och vackert väder. Den allra första jag träffade på var denna positivspelare.

Här mals säd till mjöl. Verkade väldigt jobbigt. Med dagens mått kan man nog undra hur de förr i tiden alls hann få till mat så det räckte.
Här är två flitiga flickor som spinner ullen och själv minns jag när min mormor spann ullen på samma sätt.
En man kokar rödmylla som de målade husen med för länge sen. Även det har jag ett vagt minne av.
Björkrismattor binds ihop. Dessa skulle jag kalla nu för inredningsdetalj för de är ju så vackra men förr var det ju ett måste att ha nånstans att torka fötterna så de fanns ju vid de flesta gårdar.
Visselpipor, det skulle särskilt varje liten grabb ha. De skulle göras av vide och här demonstreras hur de tillverkas.

Här en gammal vacker bil. Dessutom fanns en hel rad annat också såsom guldvaskning, spåkärring, spelemän, hel gris som grillas m.m.
Trots att jag nu hann bara med en blixtvisit där så fick jag känslan att detta var ett mycket lyckat och trevligt arranegmang, skulle gärna ha varit där länge. Vem vet kanske får man nångång se fortsättning, det återsår att se.
Ha det så gott i den kommande veckan och vi ses igen en annan dag.

2 kommentarer:

susanne sa...

det är en glädje att se att det finns unga som är intresserade av att lära sig tex spinna ännu! även om det bara är för museidagar =)
ha det bra!
susanne

Rantamor sa...

Va synd att vi inte va kvar i Jeppis...då hade vi kunnat träffas...
Och så hade vi kunnat se allt detta hantverksfolk.
Men efter att jag rymt från abedissan var det bara att lägga benen på ryggen å fly över till svenska sidan... =D

Läste på ÖT om den här dagen också.

Ha det gott.