lördag 5 oktober 2013

Botaniska trädgården på Kreta

     Denna botaniska trädgård rekommenderar jag varmt till den som ämnar åka till Kreta och dessutom har intresse för växter men eftersom stigen där går både högt och lågt så bjuder den även på vackra vyer att se.
     Nu tänker jag visa en hel del växter men tyvärr vet jag ju inte namnet på de flesta så vid intresse får ni själva leta reda på sådant..
       Denna passionsblomma måste ju bara vara av någon speciell variant för visst har jag sett passionsblommor inomhus här men aldrig så fransiga som denna.
      Just den här bilden är jag allra mest förtjust i av alla jag tog på vår resa för visst är denna blomma beundransvärd.

       Till botaniska trädgården tog vi oss med scooter. Vi åkte förbi Platanias längs kusten och vek av till vänster, sen blev det att igen vika av några gånger till (väl skyltat). Allra sista strecken var upp efter en serpentinväg och sist kom vi till restaurangen där man kan bl.a. äta kretanska specialiteter. Där köpte vi biljett, tog vattenflaska och en banan  med och vandrade iväg. Det finns en kortare och en längre sträcka och vi vandrade tyvärr den kortare. Harmar mig en aning men eftersom vi var med scooter så ville vi hinna till hotellet före skylmning.     Många frukter som jag inte har en aning om vad det är eftersom växterna som fanns där kom från alla världens hörn.                                                Många vackra blommor även denna årstid.

     Visst liknar även denna en passionsblomma men om den verkligen är en sådan vet jag ej. Slingrigt växtsätt har även denna.


                                             Hibiskus i alla färger, även vita som saknas här.

                                                                 En stor buske med silvriga blad. Alldeles vacker.

              Här uppe syns lite av restaurangen. En alldeles fantastisk utsikt därifrån åt alla håll.
       År 2004 drabbades området av en stor brand och i askan av den har skapats denna fantastiska trädgård.         Här är det faktiskt jag som sträcker ut mig. Så här långt får ni se mig i egen "hög" person.
        Kan någon berätta för mig vad dessa heter? Jag borde egentligen veta det själv för de växer ju vilda i massor där på Kreta. Nu är ju den här antagligen en förädlad eftersom den ser alldeles silvrig ut, de vilda är gråare och mörkare.
       Frestande vindruvor. Våra medresenärer var tuffare och smakade på dem, själv var jag alldeles för skraj att få någon magsjuka. Kan nämna att i denna trädgård används inga gifter alls så hur detta fungerar vet jag ju förståss inte. Här är vi ju vana att det pudras gift över alla möjliga åkrar.
                                              Papegojblomman tror jag ni alla är bekanta med.
                                                   Inget namn på denna men väl värd en bild.
                       Nu blev det här väldigt många bilder men kanske orkar ni ögna igenom dem. Det är ju så himla roligt att gå med kameran i handen och trycka av lite här och där när man ser sådant som inte är alltför vanligt hemmavid.

                  Det blev ingen tripp till Seinäjokimässan för min del i dag men mot slutet av november går Tammerforsmässan av stapeln, kanske blir det den i stället.
     Tack alla snälla för era kommentarer, alltid lika roligt med lite fotavtryck av vem som kikat in. Ha en bra lördag. Vi ses igen.

14 kommentarer:

annika sa...

Oj så många vackra exotiska växter du fick se. Jag skulle också vilja åka till Kreta. Tror att det går direktflyg från min stad.
Verkar skönt att komma iväg så här på höstkanten.

Kram
annika

Imagine sa...

Fantastiska växter du fotograferat. Kreta är säkert ett härligt semesterställe. Ha en skön helg!

Mina fotostunder sa...

Vilken härlig resa ni gjort till Kreta och så mycket vackra blommar som man aldrig sett!
Ha en fin helg!
Kram Anneli

Karin sa...

Hej! Har varit på Kreta några gånger och då har vi ibland bilat runt lite grann, men den botaniska trädgården har jag missat. Tack för tipset och om det blir en nästa gång dit får det bli ett besök där. Ha en trevlig höstsöndag Karin

Lappeklipp sa...

Åååhhhh......vilka bilder, en sådan fröjd för ögat.
TACK!!!

Vform sa...

Wow, vilken härlig tripp ni varit på, och vi kommer oss inte ens till St.holm som varit påtänkt hela hösten ;O)
Alltid annat som kommer i vägen ...
Men säkert bär det av en vacker dag!
Gillar i allafall att se andras bilder från olika resor!
Dina är helt underbara!
Jadu, snart är det dags att ta itu med julförberedelser, inte för att jag direkt tillverkar "röda" saker, men ändå går tiden fort!
Hoppas du kommer iväg till T.fors i höst, det tänker vi också ...
Ha en skön fortsättning på hösten!

Snäckskalsdalen. sa...

Vilket fantastiskt fint bildreportage! Och vi som var på Kreta förra hösten, vi missade totalt och helt och hållet att där fanns en botanisk trädgård. Och en sån massa vackra växter! Och alltihop gjort sedan 2004, imponerande. Det är helt enkelt som så att vi får ta och åka tillbaka!
Agneta kram

Evas Pyssel sa...

Så många otroligt vackra bilder från Kreta. Det är alltid fantastiskt att promenera i botaniska trädgårdar. man förbluffas över hur många vackra och säregna växter det finns i världen . Tack för att du delade med dig.
Kram Eva

Nette Cecilia sa...

vilka fina blommor den första på lilla trollet är ju för vacker ,kram Nette

Hjärtruds Stuga sa...

Så fina bilder från Kreta. Var där för några år sedan men den botaniska trädgården missade vi. Det är så härligt med en resa till värmen så här på höstkanten. Man har något att se fram mot och sedan härliga minnen att ta fram i vintermörkret.

Må så gott

Kram Karin

Black Iris sa...

Jösses vilken härlig blogg-paus du haft.. Underbara bilder..

Kram Maidi

Rantamor sa...

Förstår att du behövde vila och sträcka ut "häila småolon" efter att du gått den promenaden och fotat alla dom vackra blommorna.

Tjingelingen från Rantamor.

Pettas sa...

Ja, så är det ju. Man kan ju inte sluta upp med att fotografera när man väl har hamnat så nära paradiset som man har gjort. Fantastiskt fina blommor och växter. Helt säkert är vid det här laget att Kreta finns med på min önskelista som resmål. Tack för fin tripp!

Karin

anitaskreta sa...

Jag har också missat botaniska trädgården....trots att jag bor här. Jag måste kolla om de har öppet vintertid också så att jag kan åka dit.