söndag 16 mars 2014

Handvävda linnehanddukar


       Vid ett besök hos ena svägerskan blev det som alltid avhandlat vilka handarbeten eller hantverk som är på gång. Kan nämna att hon är enormt duktig på alla möjliga handarbeten, även att sy sina egna kläder.
Just nu håller hon till i vävstugan en hel del och har tillverkat både dukar, handdukar o mattor.

       De flesta av hennes alster fanns ännu kvar vid vävstugan men handdukarna var helt klara så dem fick jag mig en titt på. Två alldeles härliga badhanddukar o sex vanliga handdukar i bomull och linne. Jag skriver härliga för jag vet faktiskt inte av något så bra material till handdukar som linne. Allra bäst är de ju sen de tvättats några gånger.
     Öglan som man hänger upp handduken i var även den handvävd och fast sydd för hand så dessa handdukar kan man med ära kalla riktiga hantverk. Synd bara att jag glömde ta foto på öglan för den var riktigt som pricken över i:et.
   Känns faktiskt som om linnehanddukar håller i all evighet nästan. Handdukarna som jag själv vävde som väldigt ung sparades visst några år men har säkert varit i användning i si så där mot tjugo år och är fortfarande i flitig användning. Kanske känns nu detta rätt tråkigt för yngre människor men linne-handduken är faktiskt den första jag väljer när jag tar någon från skåpet. När mina blir helt slut så vem vet kanske får jag lägga in en beställning hos svägerskan sen är det ju e n annan sak om hon alls skulle gå med på några beställningar.

    På väg att bli sena natten igen så nu säger jag hej till er alla och hoppas vi ses igen här om någon dag. Ha det så gott.

7 kommentarer:

Allt och lite till sa...

Under mitt enda år i hemslöjdsskolan
vävde jag mig också ett antal linnehanddukar, och först nu den senaste tiden har jag börjat att använda dem. Vet faktiskt inte varför jag inte har använt dem tidigare. De är vävda i handspunnet lingarn och har varit väldigt "omjuka" om man säger så. Men det är ju som du säger, lin blir bara bättre med tiden det används.
Önskar dig en bra vecka!

Solglitter sa...

Så vackra!! :)
Mina unga döttrar gillar skarpt detta genuina material och gamla ting av god kvalitet....det är ju hållbart även för miljön! :)
Jättefina handdukar till glädje och användning!
Ha det gott vännen
Kram ~Lollo~

Evas Pyssel sa...

Så lyxigt med hemvävda handdukar. Jag är också lycklig ägare till sådana. Hoppas de unga kan lära sig att uppskatta sådana också.
Kram Eva

Mon jardin en ik sa...

Ohhhhh, så vackra handdukar. Skulle nog gärna ha en uppsättning. Så duktiga ni är alla.
Önskar dig en fin vecka.
Anje

Janne i Fagerlia sa...

Du har tydeligvis en dyktig svigerinne. Veving er et håndverk jeg ikke har prøvd meg på, men jeg ser dere kan trylle frem meget vakre ting.

Rantamor sa...

Snyggt , snyggt.
Saknar verkligen att kunna sitta vid väven, och mina två vävstolar är kvar i garaget men jag ska sätta ut dom på blocket så Rantafar får mera utrymme i garaget.
Och jag vet ju att jag inte kommer att sitta å väva mera...
Buuuhuuu...

Ha en trevlig helg vännen på andra sidan påtten.

Birgitta sa...

Fint med handvävda handdukar. Roligt att väva också. Hoppas få tid till det också. Vi har haft snö i veckan, men den försvann igen, skönt.
Kram Birgitta