måndag 7 april 2014

Ägg o kransar med mosaik

 Inleder här med äggbilder från hantverksmässan i Jyväskylä dit vi var i lördags. Jag har själv aldrig varit på någon sådan mässa på våren så visst var det lite annat än de som finns på hösten.
    Märktes att påsken är i antågande eftersom det fanns färdiga mosaik ägg i alla de färger men även material och undervisning hur man gör dem själv.


   Det var inte många jag frågade om jag fick ta foto men speciellt denna intresserade mig och hon var bara glad att få visa sitt arbete även på en blogg. De är gjorde av bomullstyg och motiven fäst med limfibertyg, sist ser ni att det är sicksackat runt motiven.
 

                                                 I mitt tycke alldeles fina textilarbeten.


    Så var det dessa vackra arbeten med tjädermotiv som jag inte har en aning om vad tekniken heter.

                 I alla fall så fyllde han i motivet med tunna,tunna små träbitar i olika färger.
    Han värmde träbitarna i het sand,möjligen för att få rätta färgen men det är faktiskt en gissning från mig. Trots att jag länge stod och beundrade denna arbetsteknik så vågade jag inte fråga om någonting då jag är så dålig på finska.
     Här är flickorna med alla vackra dekorationer att pynta födelsedagstårtan med.
       Alldeles vackert men känns för min del som att detta nog mer hör till den yngre generationen, "eftersom jag själv nästan slutat baka".

    Väskor gjorda av gamla LP skivor, vad säger ni om det? Nästan som att mitt öga fick en chock, de var så iögonfallande så jag såg inget annat vid den första anblicken. Riktigt roliga är dom ju och ett bra påhitt av återanvänt material. Om någon sen vill gå med dem under armen låter jag vara osagt för det vet jag ju inte. Kanske slår de väl ut bland de unga. För mig är de nog för iögonfallande men jag skulle gärna ge många poäng till den eller de som kommit på idén.


       Till sist denna skapelse som var alldeles fin den med men verkade inte alls höra till någon monter. Den här mässan var kombinerad med antikmässan så det fanns även gott om gamla fina saker där. Där gick jag igenom bara som allra hastigast eftersom antikt inte är min grej.

               På söndagen var vi och kolla isläget om det snart går att ta sig till sommarstugan.
   Och se, där vi skall över så är isen alldeles borta. Rätt snart blir det att sätta ut roddbåten så vi kan åka dit som vi vill. Den trevliga men fullspäckade tiden börjar snart.
   Vi fortsätter här på bloggen i samma anda och ni skall veta det gläder mig mycket att ni kikar in så jag önskar er alla allt gott. Ha en fin fin vecka. Vi ses.

11 kommentarer:

Pettas sa...

Fantastiska hantverk, fantastiskt fina bilder! tack!:)

Black Iris sa...

Ojoj, vilken härlig mässa. Där hade jag njutit av allt det fina och inspirationen måste flöda där..
Jodå, jag virkar mattor. Jag har virkat en hel del runda mattor och då har jag virkat med tjock nål i själva trasan.
Nu ville jag ha en rektangulär dörrmatta och det blir så mycket smidigare när man virkar runt själva trasan med ett tunt bomullsgarn. Dessutom ser det ju nästan vävt ut..

Kram Maidi

Anonym sa...

Vilka vackra mosaikägg! Sådana skulle jag gilla. Hls syster äldre

Mon jardin en ik sa...

Så roligt med mässan. Fina mosaikägg. Jag blir alltid imponerat av allt folk kan och hittar på. Som dem där väskorna.
Snart blir det då sommar hos dig med. Så underbart. Jag har ikväll tagit in alla plantor som jag hade ställt ut för dem lover en del mycket kalla dagar. Få se.
Ha en fin vårvecka
Anje

Janne i Fagerlia sa...

Sååå mye flott og spennende. Synes veskene med de gamle grammofonplatene var særs tøffe.

Rost och rädisor sa...

Hantverksmässor är ofta roliga, men det är sällan man ser något nytt. Här var både äggen och LP-väskorna nya för mig. Kul! Tekniken att bygga motiv med tunt trämaterial kallas intarsia.

Ha det fint
/Anette

Evas Pyssel sa...

Vilka fina och roliga grejer det var på den utställningen. Jag hade gärna hängt på mig en LPväska !! Undrar hur de har fått ihop den ??
Kram Eva

Hantverkarglädje sa...

Tack du Rost o redisor för upplysningen om att bygga upp motiv av tunt trämaterial heter intarsia. Detta visste ju inte jag men nu vet jag.

lenaiwales sa...

Vilka underbara mosaikägg! Verkar vara en bra mässa!

Solglitter sa...

Vilka vackra arbeten!!
Äggen är ju i en klass för sig...underbara!
Kram Lollo

nattugglan sa...

verkligen fina docksängar..Jag köpte en i trä..och inte ihopsatt utan i delar från slöjddetaljer..så nu skall den målas tills aug då Ida blir 3 år.Mycket fint du hade sett på mässan..väskorna hade sin charm..o tjädrarna va mycket skickligt gjorda. ha en bra helg/Christine