onsdag 28 maj 2014

Rundvandring hos oss

 Tänkte bjuda er på en rundvandring här hos oss i dag innan orgäset förtar det mesta. Allt är ju så ljusgrönt och vackert nu så bäst att passa på.
   I yngre år kan jag kanske säga att vi var lite av odlarentusiaster men nu är den tiden förbi så vi grämer inte ihjäl oss för lite ogräs trots att vi nu båda vill ha det vackert omkring oss. Det gäller ju således att minska lite här och där och jag kan verkligen säga att massor med blommor fått ge vika här.
   Börjar längre bort på tomten där den nya Saskatonbusken finns. Den blev inköpt i fjol och redan blommar den vackert. Det var faktiskt mannen som ville pröva den men vad man gör med bären det vet jag inte, kanske passar de i saftmajan.
                                                                     Saskatonblom.

   Jordgubbslandet hör till mannen i huset, skulle det vara i min ego skulle det vara hälften mindre. Stor glädje har både vi, barnbarn och deras föräldrar av det.

 Enormt mycket blom på rödvinbärsbuskarna men desto mindre tyckte jag mig se på de svarta. Vita verkar också blomma rikligt.

                                 En tillbakablick mot landet där lite grönsaker, o bär finns.

   Äppelblommen som jag är så lycklig över men önskar att det var varmare så bina kunde hålla igång en del.    Körsbärsblommen likaså. Alldeles fantastiskt från mina ögon sett men i det kalla vädret saknas en stor del av bina. Återstår att se hur fortsättningen blir.


                                                  Vedstapel, det hör ju landsbygden till.

                     Den vanliga gamla vita syrenen gör oss inte besvikna, likaså de lila som blommar flitigt.

     Sydgaveln där vinrankan klättrar. Jag brukar beskära den hårt eftersom jag inte vill att den skall bli så stor och inte begär några stora skördar. Här ser ni även schersminbusken som inte alls blommar i år.
                                             Blivande vindruvor förhoppningsvis.                            Under min vandring med kameran kom jag till att vi har alldeles för mycket gräsmatta men jag vet faktiskt inte vad som är lättare att sköta växter eller klippa gräs. Nu är det ju så att mannen sköter gräsklippningen så den går an för min del.


    Så till stubbarna där jag tidigare visade  taggtrådsbollarna. Syrenhortensian har rätt många blomknoppar så jag väntar med spänning. Den blev planterad i fjol.

    Jag trodde att Rhododendron hade många blomknoppar men det verkar vara tillväxtknopparna. I alla fall så verkar den må bra så jag ser med tillförsikt på nästa år.
 

                                                                   Framför vårt hus.


    Och så till detta underbara lilla syrenträd som jag också planterade i fjol. Vågar faktiskt inte tro att det har dubbla vita blom förrän det slår ut. Detta hör till Syringa Vulgaris-gruppen och heter "Krasavitsa Moskvy" Oleancae Ädelsyren Litac. Jag såg det i Skolparken tidigare och i fjol fann jag det vid Blomqvists trädgård. Det skall ha dubbla vita, lite mot rosa blom. Jag väntar faktiskt med spänning på detta.
                                                             Aronia.
     Snöbollsbuskarna bjuder oss snart på sin fägring men här ser ni det pyser av löss så jag vet inte om jag måste hjälpa lössen att dö snabbt. Jag får hålla ögonen på det hela.

                             Detta är en fjolårsbild för så här långt har inget hunnit växa här ännu.     Om man blir less på någon inneväxt så kan man ju alltid njuta av dem där ute innan man slänger dem. Således fick svärmorstungan en tidsfrist att leva ett tag till.


                       Fuksior på kommande här men de är ju alltid senare än de man köper.                                     Mina mångåriga pelargoner tar sig också sakta men säkert.

    Mitt stora intresse att driva upp plantor och odla växter har avtagit regält sen kroppen säger ifrån men det går att tänka om så det enklaste tycker jag nuförtiden är att spara några blommor i källaren och ta upp dem på våren. Bra mycket enklare än att driva upp småplantor.

     Ha en skön helg mitt i veckan, vi ses igen en annan dag.


6 kommentarer:

Mina fotostunder sa...

Tack för rundvandringen i din trädgård! Så många fina buskar och blommor du har, förstår det kräver en hel del skötsel. Så roligt att följa de olika växternas blomningar och att få njuta av dom.
Ha en fin dag!

nattugglan sa...

Tackar för den vandringen!Jisses så fint ni har det.Ja det är som du säger..mycket jobb med allt..o jag är ensam om allt ..mannen i huset gör inte nått åt trädgården..nöd o näppe att han klipper gräset..o det är nog bara för de har så mycket med det jordbrukiska..jag är ju nog i fäuse också men sen 'är det ju mockning(med traktor.mm) o det sköter de om, så jag har väl inte så mycket att klaga på.Jag har köpt ett gift åt snöbollsbusken som heter Malan..o du blandar liiite i en liter vatten o duschar över..Då vi hade jordgubbar så hade vi så himla mycket(det va också mannens påhitt) att en jorgubbssäng tog 1 timme att plocka..o vi hade 6 sådana...men nu är det slut för ogräset tog överhand..o sorkarna.Nu har jag bara lite o köper sen en några lådor.ha en bra dag!

nattugglan sa...

Glömde att säga ..min rododendron el hur man nu stavar det..jag trodde också att min hade en massa knoppar..(planterade den i höstas)..o sen så slog de aldrig ut utan föll av?!!Varför..va den för torr el har den frusit.

Janne i Fagerlia sa...

Tusen takk for omvisningen. Det er trivelig hos dere :)

Vform sa...

Åh, så fint hos dig/er!
Trevligt att få vara med på rundvandringen!
Vi har skövlat en hel del på vår gårdsplan och ska göra mycket nytt ... men vilket jobb det blir!
Visar säkert på min sida både för och efterbilder :)
Borde besöka vänner och bekanta för att begära gamla växter ;)
Ha ett fint veckoslut!
Känner på mig att vi ses snart ;)

Snäckskalsdalen. sa...

Men vilken prydlig intressant frodig och helt underbar trädgård! Det var jättekul att få gå på promenad hos er! Det ser så där helsvenskt mysigt ut, man blir alldeles sugen på gräsmatta t o m! Jättefint! Och vilka härliga bilder!
Agneta kram