fredag 12 juni 2015

Fortsättning på Jyväskylä resan

      Vi fortsatte till Tommolan Tila där de odlade äppel, körsbär, hallon m.m. Som ni ser mellan träden här så odlades perenna växter och dem fick man köpa av. Plantorna var alla i krukor och förvånansvärt stora jämfört med vad man ibland kan se på olika försäljningsställen.

    Här ett litet smakprov på de många växter som redan blommade. Dessa blom är förstorade så de är ca 2-3cm stora men fråga mig inte vad de heter för det tror jag inte ens jag tittade på. Med vackra blommor här utan namn hänvisar jag till att min blogg inte är en trädgårdsblogg trots att lite intresse finns även där.


        Mitt eget inköp blev en liten tuva att detta vackra gräs. Från tidigare vet jag av erfarenhet att detta gräs gärna breder ut sig så jag får väl lov att stänga in rötterna på något sätt.
                     
    Till sist men inte minst fick vi se Terttu o Pekka Montonens vackra trädgård. Det som allra först drog mina blickar till sig när vi körde framför deras hus var bla. flera intressanta ugglor av järnskrot. Lägg gärna märke till alla delarna på denna uggla som cykelkedjan runt om ögonen. Här vittnar det också om en påhittig och händig man i huset.

    Gamla höstörar hade använts flitigt. Vackert så men bra också som inhägnad för deras hundar.

       

                 
                    Vackert vid husets entré. Hela gården mellan garage och hus var stensatt.


        Verkar som om de med gröna fingrar får det att växa överallt. Här tänker jag på att stora trädet står i mitten och allt växer för fullt runtom.

             Stensatt även här där klädlina och annat fanns till vänster. Praktiskt och lättskött.

         Alldeles intressant är denna ställning att hänga spadar, grepar och kannor på. Också dessa oljefat var riktigt snygga blickfång.


      Även i denna trädgård var kökslandet inhägnat, säkert mycket bra med tanke på hundarna men även som en snygg inramning.

               Med ingång på sidan om infarten fanns denna praktiska och vackra utekällare.

                     Bakom källaren fanns ännu denna uteplats, väl inhägnat med  växter.    
    Kanske kokas kaffe i panna men de berättade att här görs rövarstek vilket skulle ha fått det att vattnas i mun om vi inte redan ätit vid Viherlandia.
    Mycket stensättning och dessutom bark som täckning mot ogräs gör säkert trädgården mera lättskött men dessutom är det väldigt vackert.

     I dag tänker jag ta och ansa lite i vår egen enkla trädgård. Här blommar körsbärsträden och äppelträden så de är alldeles vita vilket jag inte är särskilt van vid från förr om åren.
     Sommarblommorna "gar i troton" som det heter på dialekt men inget jag kan göra åt det när de får sitt rosa pulver jämt och ständigt och ändå inte vill växa. Alla nästan skriker vi efter värme men det hjälper väl inte så  istället önskar jag er en trevlig helg och allt gott till er. Vi ses.
   


2 kommentarer:

Pettas sa...

Tack igen för att jag fick hänga med! :)
Vilka människor det finns! Så roligt när folk tar vara på och gör något annat av det. Jag hittade bland skräpet som vi förde till returen i onsdags ett liknande hålgaller som ugglan har till mage...tänkte slänga det men behöll det i alla fall även om jag inte visste vad jag skulle göra med det. Nu får det ligga och "gro" lite grann så får vi se om det uppstår en uggla också här. En liknande som den på bilden.
Ha en skön helg och tack än en gång för inlägget!

nattugglan sa...

Men ack o ve så himla fint.. Det är ju mycket jobb med allt innan det är stenlagt o allt, men sen blir det ju lite lättare skött.. men det va så fint, höstörarna =sån gärdesgård skulle jag önska mej, men gubben bara säger att de ruttnar ner efter 1-2 år..men kanske man skall sätta tjära på "pinnen" som skall ner i jorden?Och ställningen för redskapen, det va en dröm...jaja man får väl va glad åt det lilla man har.Glad midsommar..här regnar det nu;((