söndag 20 november 2016

Hantverksmässan i Tammerfors

     En spännande och intressant dag i går på hantverksmässan i Tammerfors. Så mycket, så mycket att se. Det finns ingen chans att hinna igenom tre hallar på en dag så det brukar alltid bli att se det man är intresserad av och välja bort allt annat.
   Material finns ju i alla de slag så nu skall vi göra tomtar i mosaik. Väldigt vackra men känns inte som min grej att göra detta, däremot helt passande att få eller köpa en för fina var de.

   Ryor är på återkommande. Minns dem från barndomen men då var de bra mycket större än dessa.
      Lampor i keramik som jag kikat på tidigare fanns hos Savipaja Tuliaistupa. Skulle gärna ha en sådan men detta betyder ju att jag måste slänga ut någon annan lampa. Får ta en tankeställare till nästa gång men de är faktiskt väldigt fina.

     Och så det allra finaste, tavlor som är snidade eller skrapade i trä. Måste erkänna att jag inte är helt säker på materialet och tekniken eftersom jag förstår för lite finska när han berättade om sina tavlor. Konstnären som gjort dessa är Veli Ähtävä. Jag kan faktiskt inte få nog av att se dessa tavlor, beundrar dem varje gång han är där i Tammerfors. Han hade ju många fler så denna bild ger nog bara en glimt av dem.

     Det blev en mycket trevlig dag med likasinnade och dessutom ökade inspirationen. Vanligtvis så kliar det i fingrarna när man åker hem igen.
     Material inköp blev det inte mycket med i år eftersom man nog inte kan samla på sig hur mycket som helst men lite blev det, bl.a en skärmatta med vass kniv ämnade för schabloner, kort och annat skärande.
     I dag blev det en tripp till marknaden i Bennäs men jag blev faktiskt lite besviken eftersom det var både lite glest med försäljare och kunder. Brukade vanligen vara full rulle där.
     En skön söndag till er alla. Vi ses.

4 kommentarer:

Unknown sa...

😍❤️

Bibbis blandning sa...

Innan jag läste att det var keramiklampor så trodde jag det var spets. Jättefina.
Det är alltid roligt att vandra omkring och titta på vad andra tillverkat. En del har ju så mycket idéer så det sprutar ur öronen.
Apropå rya så minns jag när pappa och mamma satt på var sin sida om köksbordet och knöt på en ryamatta efter ett invecklat mönster. Så ditt inlägg väckte barndomsminnen. Tack för det.

Lisbet sa...

Nästa år får du påminna mig om tforsmässan :) Jag har aldrig varit, det har gått mig förbi på ngt sätt. Underbara saker verkar de visa där och jag förstår att du tycker om speciellt tavlorna.
Ha en fin början på veckan!

Rantamor sa...

Förr tyckte jag att det var kul att gå på dessa julmässor,
men nu är vi för lata tror jag det blir som aldrig av.
Och sen har vi ju som allt vi behöver så vi handlar allt mera sällan något.
Men kul att dessa mässor ändå fortsätter och att intresset håller i sig.

Tjingelingen från Rantamor.