lördag 19 november 2022

Hantverksmässan i Tammerfors

     Så var denna mässa avnjuten för min del för detta år. Vi åkte iväg med husbilen och övernattade två nätter  vid Best Park  invid IdéaPark. Eftersom ettan och tvåan fick komma med så spenderades några timmar även vid IdéaPark.  Om mässan var bra? Jaaa säger jag varje gång. Alltid intressant att se vad som verkar vara på kommande och vad som är mest inne just nu. Gäller att ha upp ögonen för både smått och stort om än garnnystanen är väl så intressanta för oss alla

     Börjar med det jag gillade nästan mest, gjort på endast naturmaterial. Hon som sålde dessa hette Heikkilä och hon lovade att jag fick ta foto. Jag frågar alltid  eftersom jag själv inte gillar när någon tar modell.


                                                 

   Ja ni vet säkert alla vad årets julklapp är i år , handstickat i således mjuka paket. Jag säger då bara äntligen. Så mycket känsla i en sådan julklapp med att givaren tänker till vad som passar, mottagaren får värme och omtanke och tillverkaren får ibland både designa och tillverka.                                          

        
 Hade inte tänkt reklam här men råkat ta foton på alla vackra strumpor med firmanamn ovanför så låt gå

      Här testar tvåan en "skojig" tovad hatt. Hon fann vackert mjukt garn som hon skall sticka till mjukisdjur med hjälp av mig. 

          Hon valde Alice garn som var mjukt och härligt och dessutom ett mässerbjudande. 


       Tvåan valde påsen med mönster och garn till vackra sockor. Lite besviken var jag över denna påse där endast det ritade mönstret fanns med. Lite missvisande tyckte jag eftersom den viktigaste delen med maskantal och dyligt lyste med sin frånvaro. Det lär nog gå ändå kanske med hjälp av hennes mamma eller mig.

            Själv inspirerades jag lite av de målade ljusen eftersom jag själv gillar att måla såna.  

      Tyynelän tontut som jag träffar på varje år. Hennes tomtar är nog av hög rang eller hur man nu kan skoja till det. Jättefina är de i alla fall.   

     Så en liten del alster och material i mosaik. Väldigt fina julprydnader också som inte syns med på bild här.


  Så till sist en del av alla hantverk som var utskurna med laser. Verkar vara lika poppis som garn just nu. Detta är Maisemas produkter
     Vill verkligen inte dra ner någons alster för de är ju faktiskt vackra men känns inte som hantverk enligt mig. Kanske märkte jag mera just detta då jag hade två flickor  med som så gärna kikade på smycken. Det fanns alla möjliga halsband och örhängen som var utskurna med laser. Vill inte påstå att de som var handgjorda i lera och dyligt var något vackrare men ändå en annan hantverkskänsla.
     Allt möjligt med korttillverkning, lera, målargrejer, tyg, garn, finska hantverksbböcker och annat i materialväg fanns att fås. Ärofyllt finskt hantverk, ja denna mässa är ju Europas största hantverksmässa. 
        
     Skön kväll till er alla. Vi ses.     

Inga kommentarer: