fredag 25 maj 2012

Utflykt till Blomqvists plantskola

      Ett sant nöje att få ströva runt och kika på alla möjliga växter vid  Blomqvists Plantskola. Ni förstår att om man som jag bara bor högst 10km därifrån så kan man bara inte låta en hel vår gå förbi utan att göra minst ett besök.
Inte blir det handlat alla gånger så särskilt mycket men det händer också att det blir en hel del om något skall förnyas.
Denna gång blev det 2st snöbollsbuskar som skall få ersätta ett par av brudspireorna, sen  blev det gula krusbär och de är ju så jättegoda. Dessutom blev det en saskatonbuske som är ny för oss men vi har tidigare smakat de bären och de är ok till sylt, saft, pajer och även att äta.

     Band alla träd, buskar, klängväxter och bärplantor finns ju också många olika perenner. Varje år ser man någon ny sort. Den här taklöken var rätt intressant i mitt tycke med de röda bladtopparna.
 Riktigt trevlig idé att lämna bort någon platta och ersätta med taklök och stenkross. Den mörka taklöken är ju dessutom perfekt med vit stenkross.
                              Dessa vackra blommor är ett stenparti som jag inte vet namnet på.
 Äppelträd av många olika sorter i långa banor. Här ympas massor med äppelträd. Kan nog säga att de specialiserat sig på den saken här.
                  Verkar bli mer och mer av de formklippta träden och buskarna, mest var det tuja.

 Detta lilla stamträd som var någon sorts lärk blev jag helförtjust i men eftersom jag ej vet ännu var det passar här så måste det tyvärr få stanna kvar.

 En timrad lada med halmtak, även den till salu. Här ett annat lärkträd som hade lite krokig-krusidulliga grenar, jättevackert. Jag hörde mig för om det fanns till salu men han sa att de inte får tag på såna så de har funderat att göra dem själva eftersom de också är intresserade att ha dem då de är så härdiga. Han hade funnit detta i Polen nån gång. Kanske får vi köpa sådana om något år, hoppas.


                                                     Några olika oaser och blickfång.


      Här är kaffestugan där man får hämta sig en kopp kaffe med dopp helt gratis. Alldeles bra att under kaffestunden få ta sig en funderare över allt man ser här.
     Jag gissar att de allra flesta av er känner till denna Plantskola eftersom han dessutom skrivit flera böcker, bl.a. dessa två.
   
     Kom att tänka på hur lyckligt lottade trädgårds entusiasterna är här i trakten eftersom Blomqvists Plantskola finns inom räckhåll, dessutom finns i Jakobstad Sunds Trädgård som även har utbud på en hel massa olika växter, inredningsartiklar och även sommarblommor odlade i egna  växthus.  Dessutom finns Aspegrens Trädgård som  bär på en hel del historia och fungerar nu som en koloniträdgård och Skolparken med alla dess blommor och växter. Aspegrens Trädgård finns bara ett stenkast från Jakobstads centrum, likaså Skolparken. Kommer med all säkerhet att finna något vackert att fota på de här andra ställen också men det får bli längre fram.

     En alldeles ljuvlig dag är till ända men lagom till att mannen kom från jobb så regnade det. Hoppas det är skönt igen i morgon. Tack snälla ni för alla kommentarer och ha en skön helg alla som besöker min blogg. Vi ses.
 

4 kommentarer:

Nette Cecilia sa...

Kul med bilder från det omtalade stället ,har nog det på min lista över framtida besök någon gång ,tyvärr är den listan lång,trevlig helg ,Nette

Snäckskalsdalen. sa...

Nej, vilket fint ställe! Man blir ju liksom lite sjuk när man ser så fina handelsträdgårdar och med så mycket fina växter och fin ordning. Och man får ju så mycket inspiration också! Vill liksom göra om både här och där!
Agneta kram

Black Iris sa...

Såna ställen aktar jag mig för.. Jag skulle så lätt förköpa mig..
Det finns ju så mycket man vill ha och testa..

Kram Maidi

Käranån sa...

Fina bilder från en fin plantskola, den är ju berömd i nästan hela norra Sverige också! Vi ska göra ett besök dit i sommar igen, alltid roligt att vandra runt där och titta på allt dom har.