tisdag 2 oktober 2012

Vao, jag fann kantareller i kväll


       Var till skogen i kväll för att "stjäla" några granriskvistar som jag skall föra till gravgården i morgon.
Döm om min förvåning när jag fann 4st kantareller. Visserligen var de aningen för gamla så jag valde att låta dem stå kvar men bara det där att jag råkade finna dem var ju alldeles fantastiskt för mig som letat och letat i höst men alldrig hittat några.
   Eftersom jag lät sunda förnuftet råda och lät dem stå kvar så hoppas jag ju förståss att finna några där även nästa år och om så blir så kommer jag med all säkerhet att göra något gott av dem.
   
     Så till årets grönsaker. Dessa tomater fick vi från sonhustrun som haft flera sorter i amplar och nu lär de inte hinna äta upp dem själva. Tur för oss, för de är mycket godare än de man köper i affären. En väldig dragningskraft till det fatet för så fort någon av oss går förbi så styr handen dit och vips har vi mumsat i oss en och annan.
     Squase anser jag är den enklaste grönsaken man kan odla. Varje år sticker jag ner ett frö i drivbänken bland salladen och eftersom det finns kogödsel där under så tar den sen under sommaren för sig av det. De vill ju ha massor med gödsel. När augusti  närmar sig så behöver jag inte mera köpa gurka eftersom jag använder dessa i stället, bara skivar dem tunnare. Allra mest blir de använda bland andra ugnsrostade eller wokade grönsaker.
    Kålrabbi är också en favoritgrönsak för den är godare än kålrot tycker åtminstone jag. Den är rätt mild i smaken och den använder jag också bland ungsrostade och wokade grönsaker men även i soppor.
    Trots att jag inte är särskilt förtjust i bönor så brukar jag ändå driva fram några plantor i drivbänken om våren. De får sen sköta sig själv och även de går samma väg i ugn eller wokpanna. De är ju rätt hälsosamma så rata dem helt behöver jag dock inte.
    Nu har jag ju alldrig något stort grönsaksland, bara lite,lite av varje men även morötter o sallad ryms där. Fröjden är ju att om hösten få hämta lite ur eget land men rätt onödigt att ha mera än vad som används.
    En enda liten kvist full med äpplen, ja den här bilden lurar nog en del. Visst är den sann men detta äppelträd har tre sorters äpplen och det finns endast några äpplen av varje sort trots att det trädet är ca tjugo år gammalt. Det andra äppelträdet vi har som är några år så fanns det ett äpple på.
    Vi har tre körsbärsträd som det borde komma körsbär på men inte en enda sommar har vi fått några. Dessutom har vi ett plommonträd som vi något år emellanåt fått kanske en liter. Vad är då felet?
Jag frågade vid Sunds och där fick jag rådet att först sätta höstgödsel och sen tre veckor senare kalka. Nu har jag prövat det  så det återstår att se hur det blir nästa år.
    Björnbären är jag rätt nöjd med, de verkar trivas upp efter vår södervägg.  Taggarna är rätt otrevliga men tyvärr får man stå ut med dem trots att man river sig blodig ibland.
   Vinrankan Zilga ger bra skörd i år trots att hon står bara vid en vägg. Det tråkiga är att de inte hinner bli så där jättegoda, förra året när det var bättre väder så blev de sötare.

    Snart är alla dessa egna grönsaks, frukt och bärfröjder förbi för i år men ännu får vi njuta av en del. Dessutom finns förhoppningsvis tranbär att hämta ifall det nu inte är alldeles för vått på mossen.

    Önskar er alla en skön vecka trots att regnet inte vill låta oss vara i fred hur mycket vi än önskar.
                       Vi ses, ha det gott.

   

11 kommentarer:

Black Iris sa...

Jösses, vad mycket härligt du har att skörda..

Kram Maidi

Rantamor sa...

Men du dom kantarellerna hade du kunnat ta, inte ser det väl ut att vara nå större fel på dom ????

Tjingelingen.

Nette Cecilia sa...

vilken skördefröjd jag säger då det ,kram Nette

Pettas sa...

Så mycken glädje det förmedlas här ikväll.
Håller med Rantamor om kantarellerna, de ser ju fina ut.
Jag använder squash till tsatsiki, istället för att använda gurka. Och i morgon blir det fyllda ugnsstekta sådana till middag.

Ha en finfin kväll!

Vform sa...

Men vad roligt, den som söker han finner ... ;O)
Och vilka många olika frukt och grönsaker du får skörda ...
Huvudsaken är väl att det kommer något ...
Ha en fin fortsättning på veckan!
Och lycka till i mitt lotteri :O)
Du hade så fint höstpyntat i förra inlägget :)
Ses ...

Lyckoslanten sa...

Ja du, tänk om man kunde helst få se kantareller där de växer, men det har hänt mig så sällan så det är inte ens värt att nämnas. Men tiotals liter trattkantareller har jag fått levererat och frusit in!
Vinranka är inte fel även om de inte smakar det sötaste! Fina att se på! ♥

Stubbetufsa sa...

Flott og innholdsrik høst hos deg!
Nyt den!

Snäckskalsdalen. sa...

Ojsan, så många härliga frukter och grönsaker du har. Och varför är hemodlade tomater så väldigt mycket godare, det går liksom inte att jämföra med köpta...För övrigt odlar vi ungefär samma grödor, fast kålrabbi har jag aldrig odlat själv. Det tror jag att jag ska pröva nästa år.
Hoppas fruktträden kommer att ge frukt framöver. Det kan väl inte vara så att dom har det fööör bra, att dom kanske står i en gräsmatta som får mycket gödsel?
Ett härligt inlägg!
Agneta kram

Hjärtruds Stuga sa...

Du hade allt en hel del att skörda. Mums med hemodlade grönsaker.

Ha det gott

Kram Karin

Birgitta sa...

Så mycket fint du skördat. Hos oss har vi inte fått några tomater alls i år. Däremot har det blivit en del gurka och bönor. Vi har haft för regnigt och blött. Då trivs inte grönsakerna. Äpplen är det dåligt med, räcker till en paj.
Ha det så gott.
Kram Birgitta

Käranån sa...

Mycke godsaker du har där!
Vi har samma vinranka som ni, står vid en södervägg och i år fick vi första gången druvor, söta och goda. Hoppas på fler nästa år. Ha en skön helg!