fredag 17 februari 2023

Gamla mönster från tidningar

       Idéer för handarbete och hantverk finns ju i massor på nätet nuförtiden men jag vill bara säga det är nog rätt skoj att någon gång bläddra i de gamla mönstren också. Jag samlade tidigare på allt som jag tyckte var vackert att göra men för något år sen gjorde jag mig av med det allra mesta i mapparna. Först fick systrarna välja, sen slängde jag en hel massa men sparade en symapp och en stick-virkmapp. Därifrån har jag ännu gett bort en hel del. Mapparna är rätt tunna nu men någon gång ibland tar jag mig en titt i dem.

      Bilden på Lotusblomman som jag visar här är något speciellt för mig. Jag hade sett bild på den i en svensk veckotidning, vilken minns jag inte mera. Gick och funderade på om jag hade råd att beställa den från Sverige, det var rätt dyrt även med frakten.

      När jag sen träffat min man på sjuttiotalet fick jag ju en del ärenden hit till Jakobstad. Döm om min förvåning när vi råkade köra förbi en handarbetsaffär och den fanns uppsatt i ett skyltfönstret. Jag blev eld och lågor så följande gång jag hade ärende norrut så gick jag in och köpte den. Den kostade 70 mark då så det var rätt dyrt för mig men ååå så lycklig jag var. Det fanns instruktioner vilka stygn som skulle sys och även allt garn med både silver och guldtråd. Tavlan blev klar och den hängde i vårt vardagsrum vem vet hur länge men nu är den förpackad i förrådet. Tyget bleknade och brodyren som bestod mest av ullgarn såg inte mera fräscht ut men än i dag gillar jag detta motiv om än den numera får finnas kvar bara i gömmorna.

        Så till några av mönstren i de två kvarvarande mapparna. Här en hardangerduk så vacker den med men den blev aldrig broderad. Jag älskade att sy hardanger men det var ändå bara en bråkdel av alla samlade mönster som blev gjorda.

                                     Till och med modell till ett vackert fågelbräde fanns kvar.

     Kanske har någon annan än jag gjort askar, hus och dylikt av gamla julkort? Det var i min barndom som jag gjorde något hus. Eftersom jag har en tidningsbild på liknande så var säkert tanken att någon gång testa att göra igen.
     Paddor av små lappar, ja dem har jag gjort många av. Släkt och vänners barn har nog fått sig en padda härifrån vill jag minnas.
    Modell Stenmarkmössor. Vet inte om de verkligen hette så eller om vi bara kallade dem här. Tror namnet kom från att Stenmark hade sådan modell på sin mössa i tiderna när han var bäst på slalom.


          Och så giraffen, ja den blev det många av också. Än i dag har jag lite garn kvar så det kunde räcka till 2st men mitt tålamod räcker inte så långt i dag. Vet faktiskt inte hur jag orkade virka alla bruna små lappar och sy fast dem. En giraff finns kvar här ännu om än väl tilltufsad.

       Fortfarande tycker jag denna kortärmad pullover är lika fin som då jag tog vara på mönstret. Det mönstret borde inte vara lastgammalt tror jag. Ännu har jag i tankarna att få till en sådan åt mig själv men få se. Kanske är det bara en dröm eftersom jag har svårt att få stickat några större plagg numera. 
      
  Vad jag gjort i dag då? Jo jag har snöat in på att göra grattis kort. Passande pyssel så här års och de är ju bra att ha på lager. Försöker göra olika saker för att inte sitta fastklistrad på ett ställe hela tiden. Promenaden den blev först i mörker men det gick an det med. Skön helg till er alla, vi ses.
2 kommentarer:

Äventyret framtiden sa...

Det bor verkligen en skaparsjäl i dig!
Även jag var samlare av mönster från tidningar en gång, nu har man allt på Internet.
Två stora högar fick jag av min svärmor, numera salig.
Det roliga är att allt det som man sysslade med då återkommer igen.
Lotusblomman är suveränt vacker, jag förstår att du pungade ut med mycket pengar när du såg den. 70 mark var mycket på den tiden.
Hardanger sydde jag också ett tag men inte så avancerat som den på bilden. Så vacker. Fågelbrädet är verkligen fint.
Jodå, askar har jag också tillverkat av gamla julkort. Jag lade faktiskt undan några bokpärmar för att göra detsamma igen, när andan ligger på. Bara för någon dag sedan. Jag tycker ju om att ta vara på..och askar är bra att ha. Även gratulationskort. Skön sysselsättning är det. Paddan av lappar har jag sytt och givit bort i några exemplar. Det här blev en riktigt skön nostalgistund!
Tack och trevlig helg önskas!

Evy sa...

Så roligt se de gamla mönstren, jag har sållat hårt bland mina alla mönster, det går inte spara allt.Just nu gör jag också grattiskort för det är bra ha ett lager.På Järbo garn finns mönster till Ingemar Stenmarks mössa och på ett annat ställe läste jag att det var Ingemars kusin som stickade den första mössan åt honom. Trevlig helg.